Dagblad van het Noorden: Het advies van Kostenservice

In een notendop is het simpel: nu de gaskraan in Groningen vrijwel dicht is, heeft Nederland geen grote voorraad eigen gas meer. We zijn daardoor meer afhankelijk van inkoop op de internationale markt. Het voorjaar was koud waardoor de vraag lang hoog was, ook al omdat we massaal thuis werkten vanwege corona. De snel aantrekkende post-coronacrisiseconomie levert ook een aandeel in de stijgende vraag.

Dit nog niet eerder meegemaakt

Het betekent dat de prijzen fors omhoog gaan. Prijsvergelijker Pricewise komt na een analyse uit op een stijging van 360 euro voor een gemiddeld Nederlands huishouden dit najaar.

Jack van der Steen van de Groningse overstapsite Kostenservice.nl spreekt van een bizarre situatie. ,,Ik heb dit nog niet eerder gezien.’’

Variabel of vast contract

Wie een energiecontract sluit, heeft verschillende keuzes. Je hebt een variabel tarief (dat tarief wijzigt twee keer per jaar: op 1 januari en 1 juli). Andere mogelijkheden zijn een vast contract voor 1 of drie jaar. In dat contract betaal je gedurende de contractperiode dezelfde tarieven voor de levering. Belastingen en netbeheerkosten kunnen dan nog wel veranderen.

Kostenservice is een snelgroeiend platform. Sinds de lancering in 2019 maken ruim 24.000 mensen gebruik van de site. Kostenservice garandeert mensen ieder jaar een goedkope energiedeal. Het platform zoekt die deals en regelt de overstap naar een nieuw contract.

Variabel contract was het duurst, is nu het goedkoopst

Door de hoge prijzen staat de wereld op zijn kop, zegt Van der Steen. ,,Normaal gesproken is een variabel tarief het duurst. Het voordeel ervan is dat je het elke maand kunt opzeggen. Daarna komt 3 jaar vast. Eén jaar vast is normaal gesproken het goedkoopst. Op dit moment is dat 180 graden anders. Nu is een jaar vast het duurst en variabel het goedkoopst.’’

Wie uit contract loopt, doet er dan ook verstandig aan zich goed te oriënteren. Wie een jaar geleden een contract voor één jaar afsloot, was ongeveer 1900 euro kwijt. Nu kun je voor een jaarcontract zomaar 800 euro meer kwijt zijn, zegt Van der Steen. ,,Je moet er rekening mee houden dat je voorschotbedrag tussen de 60 en 100 euro per maand stijgt.’’

Verwachting: tarief gas gaat in voorjaar omlaag

Sluit je nu een eenjaarscontract af, dan betaal je voor gas tussen de 65 en 78 cent per kubieke meter. Het variabele tarief ligt op dit moment tussen 30 en 40 cent. Stroom kost bij 1 jaar vast tussen 13 en 17 cent per kWh. Variabel is nu 7 en 10 cent.

Van der Steen verwacht niet dat het variabele gastarief op 1 januari stijgt naar meer dan 70 cent. ,,Daarmee is variabel dus niet duurder dan een 1-jaarscontract.”

Dat koopt de consument tijd. ,,Met een variabel contract heb je van 1 januari tot de volgende wijziging op 1 juli de tijd om om je heen te kijken en over te stappen naar een vast contract.”

Omdat Rusland en Noorwegen toezeggingen hebben gedaan en de temperatuur vanaf maart aangenamer wordt, voorziet Van der Steen in het voorjaar van 2022 een demping van de gasprijs. Heb je op dat moment een (maandelijks opzegbaar) variabel contract kun je mogelijk profiteren van de dan wat vriendelijker gasprijzen, is zijn theorie.

Advies tegen verdienmodel in: doe even een paar maanden niks

Wie op dit moment in een contract voor drie jaar zit, zit redelijk veilig, zegt Van der Steen. Wie op dit moment uit contract loopt, zou volgens hem moeten overwegen tot 1 januari even niks te doen.

En dat is voor Van der Steen een advies dat contra-commercieel is. ,,Niets doen druist in tegen het verdienmodel van kostenservice.nl. Want wij zijn gebaat bij mensen die wel overstappen. Maar als we nu tegen mensen zeggen dat ze moeten overstappen, voelt dat voor ons op dit moment niet als het beste advies.’’

Een variabel contract kun je maandelijks opzeggen

Wie uit contract loopt en niets doet, komt terecht in het variabele tarief. Dat betekent dan wel een stijging, maar de stijging is een stuk hoger als je nu een contract voor 1 of drie jaar afsluit. Blijven de tarieven hoog of stijgen ze de komende tijd nog meer, dan zit je goed met een vast contract voor 1 of drie jaar. Zeker als je ook gebruik kunt maken van welkomstkortingen.

Van der Steen: ,,Een belangrijk voordeel van een variabel tarief is in de huidige situatie dat je er snel van af kunt, mochten de energieprijzen weer gaan dalen. Dan kun je alsnog meteen een contract afsluiten voor een lager vast tarief.’’

Lees hier het volledige bericht.

Alles geregeld in drie stappen

1
Gratis aanmelden
Vul uw gegevens in en laat ons 1x uw situatie weten. Heel simpel.
2
Uw voordeel
Wij laten u zien, wat u kunt besparen. Zodra het mogelijk is regelen wij de 1e overstap.
3
Ontspan
We regelen de 1e overstap en gaan daarna elk jaar voor u aan de slag. U krijgt vanzelf bericht.