Energietarieven veranderen. Wat betekent dit voor mij?

Er is veel te doen over energie zo vlak voor de zomer. Vaak wordt er vooral geschreven door journalisten in de maanden juni en december.

Dat komt vooral omdat er op 1 januari en op 1 juli nieuwe tarieven worden bekend gemaakt door alle leveranciers. Ze wijzigen en publiceren hun variabele tarieven, die dan gelden vanaf 1 januari of 1 juli van het jaar.

Wat zijn dat eigenlijk, die variabele tarieven

Deze prijzen en voorwaarden krijgt u automatisch, wanneer u geen vast contract hebt of vanaf dat uw vaste contract afloopt. Als je niks doet, wordt u automatisch overgezet naar deze prijzen en tarieven. U gaat dan dus meer of minder betalen voor je energie. Soms valt dat gunstig uit, als de tarieven dalen, maar het kan dus ook zo zijn, dat ze verhoogd worden. Dat is wat er bijvoorbeeld gebeurt in juli 2021. 

De tarieven zijn dan hoger vanaf dat moment, maar jouw voorschotbedrag (termijnbedrag) wat elke maand geïncasseerd wordt, verandert niet direct. Dat is eigenlijk best raar en lastig. Het gevolg daarvan is namelijk dat ze de prijsverhoging pas in rekening brengen op uw jaarafrekening. U betaalt dan dus in 1x het gehele stuk, wat erbij is gekomen.

Dat is niet alleen uw tarief voor stroom (kWh) en voor gas (m3), maar dat zijn ook de vaste leveringskosten (vroeger noemden we dit ‘vastrecht’). Ook deze veranderen namelijk per 1 januari en per 1 juli. Al deze kosten worden dan afgerekend via de jaarafrekening. Vanaf dat moment gaan ze dan ook weer een nieuw maandbedrag incasseren.

Energiebelasting en netbeheerkosten

Om het ingewikkeld te maken… Op 1 januari van elk jaar worden ook de overheidsheffingen (energiebelastingen) én de netbeheerkosten opnieuw vastgesteld. Ook deze kunnen dus stijgen en een hogere rekening tot gevolg hebben. En…dat is helaas bijna altijd zo in de laatste jaren. Dat komt vooral door onze klimaatdoelstellingen. Om die reden vraagt de overheid elk jaar een hogere energiebelasting. En daar kunt u niet onderuit komen. Ook niet door over te stappen van energieleverancier.

De overheidsheffingen en de netbeheerkosten zijn bij elke energieleverancier exact gelijk. Wisselen van aanbieder helpt daarbij dus niet.

De tarieven voor stroom en gas, die zijn wel verschillend…
De vaste leveringskosten, die zijn wel verschillend…

Als u niks doet… dan betaalt u te hoge tarieven en teveel aan vaste leveringskosten. U bent namelijk altijd voordeliger uit, als u een nieuw jaarcontract afsluit. U krijgt dan extra korting en dat betekent gewoon dat u minder betaalt.

Elk jaar een nieuw jaarcontract betekent dat u niet onnodig veel teveel betaalt voor uw energie.
Als je een jaarcontract voor 12 maanden hebt, hoef je je dus niet druk te maken over de datum van 1 juli of van 1 januari. Uw tarieven staan immers vast en die veranderen dan dus ook niet op die datum.

Dat er per 1 januari dan nieuwe overheidsheffingen en netbeheerkosten worden vastgelegd. Dat is vervelend, maar niet iets waar u invloed op hebt. Zorg gewoon dat u een goed jaarcontract sluit. Of laat afsluiten! U kunt het immers ook gewoon laten regelen. Elk jaar opnieuw. Aan jou de keuze!

Alles geregeld in drie stappen

1
Gratis aanmelden
Vul uw gegevens in en laat ons 1x uw situatie weten. Heel simpel.
2
Uw voordeel
Wij laten u zien, wat u kunt besparen. Zodra het mogelijk is regelen wij de 1e overstap.
3
Ontspan
We regelen de 1e overstap en gaan daarna elk jaar voor u aan de slag. U krijgt vanzelf bericht.