Naheffing energiebedrijf dreigt voor thuiswerker

AMSTERDAM – Het stookseizoen is begonnen. Met een beetje pech blijft de kachel tot mei aan. „Dat zou thuiswerkers honderden euro’s extra kunnen kosten”, zegt Jelle Feenstra van energiedienstverlener Kostenservice.nl.
Het Nibud houdt nog vast aan een berekening uit juli dat een thuiswerker per werkdag €2 extra kwijt is, maar daar zitten ook zaken als wc-papier en zes kopjes koffie per dag bij.

Feenstra denkt dat de strop flink groter kan worden. „In de zomer is het nog wel te doen. Maar als het koud wordt, heb je als thuiswerker misschien wel acht uur per dag extra de kachel aan. Je verwarmt een huis als geheel, niet een hokje. Dan kun je dus op die dagen een verdubbeling van je stookkosten tegemoet zien.”

€500

Hij neemt ter vergelijking een gemiddeld gasverbruik van 1800 m3 per jaar. „Als dat stijgt naar 2600 m3 ben je ruwweg €500 extra per jaar kwijt. Als je een groot of slecht geïsoleerd huis hebt, kan dat verder oplopen. Mensen gaan dan enorme naheffingen krijgen in hun eindafrekening.”
Energiereus Vattenfall vindt het te vroeg om sommen te maken. „Het hangt van zoveel factoren af”, zegt woordvoerder Robert Portier. „Vorig seizoen hadden we bijvoorbeeld een heel zachte winter. De verwarming hoefde maar kleine verschillen te overbruggen. Het hangt er ook vanaf hoe je huis geïsoleerd is.”

’Declareer bij je werkgever’

En wie gaat opdraaien voor eventueel extra energieverbruik door thuiswerken? Feenstra: „Het lijkt mij best wel logisch als je dat mag declareren bij je werkgever. Die bespaart mogelijk zelf juist energiekosten doordat mensen niet naar kantoor mogen komen.”

Alles geregeld in drie stappen

1
Gratis aanmelden
Vul uw gegevens in en laat ons 1x uw situatie weten. Heel simpel.
2
Uw voordeel
Wij laten u zien, wat u kunt besparen. Zodra het mogelijk is regelen wij de 1e overstap.
3
Ontspan
We regelen de 1e overstap en gaan daarna elk jaar voor u aan de slag. U krijgt vanzelf bericht.