Wat is ‘auto-switching’ van energie?

De term ‘auto-switching’ is steeds populairder aan het worden, maar wat is het eigenlijk? Auto-switching is feitelijk de Engelse vertaling van automatisch overstappen. Een term die ook wordt gebruikt is ‘Virtual Guardian Angel’, een VGA.
Deze vorm van serviceverlening is de nieuwe manier om jaarlijks automatisch een goedkoop nieuw energiecontract te hebben, zonder hiervoor zelf nog iets te hoeven doen. Als u gebruik maakt van auto-switching hoeft u zich niet meer druk te maken over uw energiecontract. Geen gedoe met vergelijken, call-centers of deur-tot-deur verkopers. 

Met auto-switching krijgt u elk jaar een goedkoop energiecontract. Het energiecontract, en de overstap wordt automatisch geregeld, elk jaar weer! De werking van de verschillende aanbieders van deze service kan verschillen. 

Kostenservice onderhandelt wekelijks met verschillende energieleveranciers voor een goede energiedeal. Vervolgens worden de leden waarvan de bespaarbelofte wordt behaald altijd eerst per mail geïnformeerd over deze energiedeal. De leden kunnen deze deal dan gewoon nog afwijzen. Als een lid dit niet doet, zal de overstap naar het nieuwe contract automatisch in gang worden gezet. Doordat u zowel kunt annuleren bij ons, als op een later moment bij de betreffende energieleverancier, blijft u dus wel “in-control”. 

Het grote voordeel van een auto-switching service is dat u niet meer hoeft na te denken of druk hoeft te maken over uw energiecontract. Vooral het ook niet meer hoeven te denken, over wanneer het huidige contract ook alweer eindigt, wordt gezien als een fijn onderdeel van de service. Wanneer moet ik overstappen? Tot hoe lang loopt mijn huidige contract? Is dit nou echt een goede energiedeal? 

Kostenservice bestaat sinds 2019 en heeft meer dan 24.000 leden

Kostenservice kent de markt en biedt sinds 2019 auto-switching aan voor al haar leden. Hierdoor ontvangen alle leden van Kostenservice altijd tijdig een goede energiedeal wanneer de ingevulde einddatum nadert. Hierdoor voorkomt u volledig automatisch dat u in het zogeheten variabele tarief terecht komt. Kostenservice regelt het nieuwe energiecontract, als meer dan de beloofde bespaarbelofte wordt gehaald en uiteraard, als u niet afwijst. Dit proces zal jaarlijks worden herhaald. 

Waarom u er ook van gebruik moet maken

Energieleveranciers zijn altijd op zoek naar nieuwe klanten of willen bestaande klanten langer binnenhouden. Als u erop let, dan hoort en ziet u ze overal! Voor nieuwe klanten bieden ze contracten met scherpe tarieven voor energie aan, soms zelfs met welkomstbonussen of cadeaus. Voor bestaande klanten is dat vaak een stuk minder. Bij Kostenservice is er geen verschil!

Waar een consument vaak geen rekening mee houdt, is dat deze scherpe tarieven alleen geldig zijn voor de periode van het contract. Na deze contractuele periode wordt het contract stilzwijgend omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. Dit is dan per maand opzegbaar, maar wel tegen fors hogere variabele tarieven. Deze tarieven worden elk jaar op 1 januari en 1 juli vastgesteld en dan dus ook toegewezen. Het variabele tarief wordt ook wel slaperstarief genoemd. Omdat veel mensen niet ieder jaar overstappen of een nieuw contract regelen, heeft men niet altijd scherpe tarieven voor energie.

Het zogeheten slaperstarief

We spreken veel mensen, die onnodig teveel betalen. Hun meningen en ervaringen zijn heel herkenbaar. U kunt de meest voorkomende hier teruglezen op onze website. Veel mensen regelen niet ieder jaar een nieuwe energiedeal. Hierdoor komt men in het slaperstarief terecht en betaalt men meer dan met een nieuwe deal. 

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat u gemiddeld € 300,- per jaar teveel betaalt, als u na het aflopen van de looptijd van uw contract niks doet. Dit kunt u op de makkelijkste manier voorkomen door gebruik te maken van een service als auto-switching van Kostenservice. 

Auto Switching infographic

Energieleveranciers houden rekening met het feit dat niet iedereen elk jaar een overstap maakt. Ze proberen nieuwe klanten binnen te halen met scherpe tarieven en vervolgens hopen ze dat het wordt vergeten om over te stappen. Op deze manier betalen de mensen die het loyaalst zijn het meeste voor hun energie.

Auto-switching wordt steeds populairder in Nederland

De energiemarkt is al tientallen jaren hetzelfde. Het energiecontract regelen is iets wat men lastig vindt en absoluut niet leuk. Dit komt met name doordat het lastig is om te begrijpen, mede doordat energieleveranciers allen op verschillende manieren communiceren. We zien en horen overal reclames van energieleveranciers en websites met energie aanbiedingen die ons allen vertellen dat we kunnen besparen. Besparen op energie is alleen structureel mogelijk als men ieder jaar dat dan regelt. Anders is het tijdelijk en betaal je een jaar later weer onnodig teveel.

Met een account bij Kostenservice voor auto-switching bent u altijd beschermd tegen het slaperstarief. U zit dan gegarandeerd elk jaar opnieuw goed.

Alles geregeld in drie stappen

1
Gratis aanmelden
Vul uw gegevens in en laat ons 1x uw situatie weten. Heel simpel.
2
Uw voordeel
Wij laten u zien, wat u kunt besparen. Zodra het mogelijk is regelen wij de 1e overstap.
3
Ontspan
We regelen de 1e overstap en gaan daarna elk jaar voor u aan de slag. U krijgt vanzelf bericht.